Uskominen ja kriittinen ajattelu ovat usein vastahakoisesti vastakkain.
Onko siinä totuuden pohjaa, että kriittinen ajattelu ja uskonnollinen uskominen olisivat ristiriidassa toistensa kanssa?
Ihmisten käytännöllisessä elämässä kyllä usein ovat ristiriidassa. Syy siihen ei ole, että uskominen oli jotenkin virheellinen ihmisen elämän sielun mielen toiminnassa. Syy ristiriidalle johtuu ristiriitaisesta tiedon järjestyksestä tai tiedon lähteestä.
Samankaltainen tietämättömyyden ristiriita tulee kysymyksessä, kana vai muna tuli ensiksi.
Todellisuus kanasta ja kanan munista on, että kanan munii munia ja munista syntyy kanan poikasia. Ei todellisuuden havainnossa ole mitään ristiriitaa.
Uskovaisen Ihmisen Tiedon Lähde
Uskovaisia ihmisiä kehotetaan olemaan yhteydessä toisiin uskovaisiin ihmisiin. Samalla tavalla uskovaisia ihmisiä kehotetaan ottamaan osaa viikoittaisiin pieni ryhmä keskustelu kokousiin. Viikoittaiset kokoukset ovat usein ihmisten kotona. Pieni ryhmä kokoukset keskittyvät Raamatun tiedon tuntemiseen. Miksi niin? Siksi että ihmisillä olisi oikea pohja mille rakentaa uskon elämää.
Uskon Perusta on Oikea Tieto
Jos kysyy uskovaisilta ihmisiltä kumpi tuli ensiksi, kana vai muna? Heidän vastauksensa on, että Elämän Luoja alussa loi ensiksi munan tai kanan, jompikumpi.
Seuraava kysymys sitten on kumpi tuli ensiksi? Sinun uskosi, vai tieto uskosta?
Mistä uskominen lähtee kasvamaan?
Tarkoittaen, mihin ihmisen uskon elämä perustuu?
Onko uskon elämä rakennettu henkilökohtaisen uskon päälle, vai tieto lähteeseen uskosta?
Moni uskovainen virheellisesti sanoo, että he elävät uskosta, eikä tiedosta.
Niin kuin heidän uskon elämästä on tullut tuttu tapa, miten toimia. Mutta eivät voi tiedottaa tai selittää mikä on heidän uskon elämän perusta. Tietysti he sanovat, että Jeesus on heidän uskon perusta. Mutta mitä historiallista totuuden tietoa heidän Jeesuksellansa on?
Ihmisen Taipumus Virheille
Ihmisen äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti ja tunteet ovat luonnostaan luonnollisia aistien rakenteita. Ihmisen elävän sielun mielen toiminnat kehittyvät ympäristö vuorovaikutuksen kautta. Luonnon ympäristössä ihmisen mielen toiminnat antavat ihmiselle selviytymisen mahdollisuuden. Ihmisen pitää olla itse aloitteinen, että pärjää elämässä ankarien luonnon säitten keskellä. Luonnon ulkoympäristö antaa ihmiselle virikkeet mitkä yllä pitävät ihmisen luonnollinen valmius selviytymiselle.
Liian hyvät olosuhteet ja pehmeät hemmotellut johtaa ihmisen mielen ajattelemaan epääjällisesti elämän todellisuutta. Samaan vaikutukseen ihmiset voivat ajautua vanhentuessa. He alkavat yhä enemmän pettämään itseään, tai pettämään omia luonnon aistia. Eivät kuuntele älyn ohjausta, eikä näe tajunnan merkkejä. Siten ihminen vanhentuessa alkaa vajoamaan yhä syvemmälle oman subjektiivisen elämän kuplaan, jos ei huolehdi oman mielen toimintoja. Hengellinen kuri on nuoren elämässä tärkeä ja yhtä lailla tärkeä vanhentuessa. Siisti talo sisältä ja ulkoa on merkkejä ihmisen elävän sielun mielen ja ympäristö toimintojen ylläpidosta.
Uskominen Funktio
Uskominen on osa ihmisen elävän sielun mielen toimintaa. Terveen ihmisen mielen toiminta tarvitsee kapasiteetin uskoa johonkin asioihin joka päivä. Uskon kautta ihminen löytää toivoa omaan toimintaan, ja uskon kautta ihmisten suhteet menevät hyvässä hengessä eteenpäin.
Uskominen Menneen Historian Asioihin
Onko menneillä asioilla mitään merkitystä ihmisten elämään nykypäivinä?
Totuuden tiedon syystä menneisyyden historian tapahtumat tieto ovat tärkeitä ihmisten tietää.
Entä sitten, jos ihminen ei usko menneisyyden tapahtumien tietoon?
Se osittain voi johtua ihmisen kyvyttömyys ajatella rationaalisesti.
Jos ihminen ei ole oppinut ja selvittänyt itselle mikä on rationaalinen ajattelu, ja looginen järjestys periaatteissa, sitten ihminen on tyytynyt omien aivojen tietämättömyyteen. Ja sitten elää ja toimii oman mieli elämän subjektiivisen tietämättömyyden kuplassa.
Ihmisiä on satoja miljoonia ympäri maailmaa. Luultavasti on suuri prosentti luku koko länsimaitten ihmisten sielu elämässä, mikä perustuu subjektiiviseen sielu elämän kuplaan. Eikä siinä oteta huomioon tai arvosteta totuuden objektiivista raameja. Ihmisen elämä pyörii koulutuksen, työ velvollisuuksien ja koti elämän ympärillä.
Onko ihmisellä velvollisuus tuntea ja omistaa totuuden henki?
Aikaisimmissa sukupolvissa uskonto, erikoisesti Helluntailaisten keskuudessa pelkästään uskomisella oli tullut selviytymisen mekanismi. Vain uskomalla ihmiset selviävät kaikista elämän tilanteista. Totta kyllä että monen ihmisen elävä sielu vältti synnin orjuuden, kun uskossa lähtivät liikeelle YHWH pelossa. Vastapuoli siihen on että monet ihmiset tuhosivat oman elämänsä epäuskon hengen kautta. Eivät uskoneet YHWH viisauden sanaan, että synnin kanssa ei pidä leikkiä. Se on ihmisen elävän sielun mielen toiminnoille vaarallista, ja hyvin nopeasti tuhoaa ihmisen elämän.
Yleisesti tiedetään miten vanhempi sukupolvi uskovaisissa ovat yleensä olleet laiskoja ajattelemaan tieteellisesti. Harvoilla uskovaisilla oli kunnioitusta tieteelle. Vaikkapa käyttivät tiedettä joka päivä. Ajoivat autoilla, käyttivät sähköä koti tiloissa, lukivat sanoma lehtiä ja kirjoja, kuuntelivat radiota ja osa uskovaisista ihmisistä myös katsoivat televisiota. Kaikki yllä olevat olivat tieteen työn ansion tuotteita. Elämä on taidetta, siinä pitää löytää hyvä tasapaino, kun kävelisi kireän köyden päällä, korkealla ilmassa.
Kriittinen ajattelu
”Kriittinen ajattelu on tosiseikkojen analysointi tuomion muodostamiseksi. Aihe on monimutkainen, ja on olemassa useita erilaisia määritelmiä, jotka sisältävät yleensä järkevän, skeptisen, puolueettoman analyysin tai tosiseikkojen arvioinnin. Kriittinen ajattelu on itseohjattua, itsekuria, itsensä tarkkailua ja itsekorjaavaa ajattelua. Se edellyttää suostumusta tiukkoihin huippuosaamisstandardeihin ja niiden käytön tietoista hallintaa. Siihen sisältyy tehokas viestintä- ja ongelmanratkaisukyky sekä sitoutuminen natiivin egosentrismin ja sosiosentrismin voittamiseen.”
Lähde: Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Critical_thinking
Kriittisen Ajattelijan ja Raamatun Tekstin Ristiriita
Onko mahdollista, että kriittinen ajattelija lukee Juutalaisia Pyhiä Kirjoituksia ja kokee tekstin sisällön olevan ristiriidassa oman kriittisen ajattelun kanssa?
On hyvin mahdollista, että kriittisen ajattelijan maailmakuva on ristiriidassa Juutalaisten pyhien kirjoituksien maailmakuvan kanssa. Samalla tavalla kuin nykyajan kirkkokuntien opetukset ja kulttuuri on ristiriidassa Juutalaisten Pyhine kirjoituksien kanssa.
Mistä sellaiset ristiriidat muodostuvat?
Ne muodostuvat monista tekijöistä. Yksi sellainen tekijä on tietämättömyys Juutalaisten kulttuurista. Vanha kulttuuri mihin Elämän Luoja on vaikuttanut yli 4000 vuotta.
Kirkkokuntien opettajat ovat unohtaneet, että Yeshua oli Juutalainen. Yeshua oli saanut Juutalaisen uskonnon kasvatuksen ja opetuksen. Jeesus uskoi ja luotti 100% Mooseksen Toora ohjeisiin. Noudattamalla Toora ohjeisiin, oikealla asenteella ja hengellä Yeshua vältti tekemästä syntiä maan päällä. Eikä siinä vielä kaikki.
Hebrealaisille kirje. Luku 4.
”Niin on YHWH kansalle sapatinlepo varmasti tuleva. Sillä joka on päässyt hänen lepoonsa, on saanut levon teoistaan, hänkin, niin kuin YHWH omista teoistansa.
Ahkeroikaamme siis päästä siihen lepoon, ettei kukaan lankeaisi seuraamaan samaa tottelemattomuuden esimerkkiä.
Sillä YHWH sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija; eikä mikään luotu ole hänelle näkymätön, vaan kaikki on alastonta ja paljastettua hänen silmiänsä edessä, jolle meidän on tehtävä tili.
Kun meillä siis on suuri ylimmäinen pappi, läpi taivasten kulkenut, Yeshua, YHWH Poika, niin pitäkäämme kiinni tunnustuksesta. Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä.
Käykäämme sen tähden uskalluksella armon istuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon, avuksemme oikeaan aikaan.”
Huomio:
”Sillä YHWH Sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka.”
Tämä YHWH Sana on se sama Toora ohjeitten sana, millä Yeshua vältti tekemästä syntiä maan päällä.
Uuden Testamentin Tekstin Tulkinnan Sekoilua
Niin sanottu ”Uusi Testamentti Raamattu” on pahasti monimutkainen lukijan päästä perille mikä on kirjoittajan tarkoitus ja päämäärä. Uudessa Testamentissa on useita kertomuksia (Matteus, Markus, Luukas ja Johannes).
Suurin osa UT ovat Paavalin kirjeitä. Kirjeet kirjoitettu tietyille henkilöille, paikkakunnille tai seurakunnille.
Suurin virhe UT lukijalle Paavalin kirjeistä muodostuu, kun lukijalla ei ole mitään ymmärrystä Paavalin teologisen koulutuksen taustasta. Kirjeitten kirjoituksessa Paavali käyttää Juutalaisen Fariseusten teologisen koulutuksen työkaluja väitellä asioista tyypilliseen tapaan.
UT lukija varmasti odottaa, että Paavali käyttää Länsimaista ajattelu tapaa kirjeitten sisältöjen aiheitten väittelyssä. Todellisuudessa päinvastoin. Paavalin kirjoitus tapa on suorastaa outoa Länsimaan lukijan ymmärtää. Miksi?
Siksi että Juutalainen lähes 2000 vuoden tausta ennen Paavalia oli asettanut syvät juuret Juutalaiselle ajattelu tavalle. Eikä se ole pelkästään Juutalaisten toimesta, vaan suurin osin Elämän Luojan toimesta 2000 vuoden ajalla.
UT lukijat Länsimaista ovat täysin pihalla Juutalaisen maailma kuvalle ja elämän filosofialle.
Naiivi uskovainen saattaa lukea Paavalin kirjeitä ja tulkita Paavalin kirjeitten tekstin kuin se olisi YHWH sana suoraan lukijalle. Todellisuudessa niin ei ole. Paavalin kirjeissä on paljon vihreitä ja ristiriitoja hänen väittelyssänsä. Tämä ei tarkoita, että Paavali olisi virheellinen YHWH Torah ohjeitten suhteen, tai moraalisesti pihalla. Ei. Paavali tietää hyvin mitkä ovat YHWH moraaliset ohjeet ihmiselle Toora ohjeissa.
Kriittisen Ajattelun Keinot Paavalin Rabbi Koulutuksessa.
P. PESHAT.
R. REMEZ.
D. D'RASH.
S. SOD.
P. PESHAT.
Selkeä, yksinkertainen tarkoitus.
R. REMEZ.
Vihje tai viittaus tekstiin.
D. D'RASH.
Metafora, vertailu tai kuva opetuksen avulla.
SOD.
Salaperäinen tai piilotettu merkitys tekstin takana. Em. Kabala.
Paavalin tyyli kirjoittaa käyttää kaikkia näitä yllä olevia mekanismeja avata ja johtaa viestintää. Samassa lauseessa Paavali saattaa käyttää useita yllä olevia viittauksen mekanismeja, niin että Länsimainen lukija menee täysin, sekaisin lukiessa kirjettä. Ja saa sellaisen johtopäätöksen, että Paavali ajattelu on sekoilevaa ja ristiriitaista. Ja sitten kirkkokunnat alkavat nyppimään rusinoita Paavalin kirjeistä, siltä pohjalta muodostuu kirkon oppi, mikä Länsimaisen lukijan maailmakuvaan ja elämän filosofiaan mahtuu.
Siitä sitten perustetaan Paavalin Kirjeitten Rusina Kirkko. Kirkon oppi seuraa Paavalin kirjeitten rusinoita ja yhdistää niistä kirkon opetuksen. Siten Paavali nostetaan kaikista korkeimpaan arvovaltaan Juutalaisten Jeesus liikkeestä. Jeesus jätetään ristille, tai tunnustetaan että Yeshua on ylös noussut kuolleesta, ja on YHWH oikealle puolelle taivaan ulottuvuudessa. Mutta Jeesuksen opetuksia maan päällä ei korosteta tai noudateta.
Paavalin Kirjeitten Rusina Kirkko sitten on kuin junan veturi erämaassa ilman raiteita.
Juutalainen tapa viitata YHWH sanaan, Toora tekstiin, käytännössä pieni osan viittaus, mutta odotus oli, että koko YHWH Tooran tekstistä oli ymmärrys. Siis tieto siitä mitä kirjoitus kokonaisuudessa merkitsi.
Ei ollut luku ja jakeet merkintöjä YHWH sanassa. 140 vuotta Paavalin kuoleman jälkeen vasta Länsimainen ajattelu alkoi asettamaan lukuja ja jakeita Juutalaisiin Pyhiin Kirjoituksiin, ja Uuden Testamentin kirjoihin ja tarinan tekstiin.
Uskominen ja Kriittisen Ajattelun Ristiriita Pitää selvittää järkevästi.
Uskominen YHWH olemassaoloon Juutalaisissa pyhissä kirjoituksissa on aina ollut tietoa ennen uskomista.
Jopa Jobilla oli henkilökohtaista tietoa Elämän Luojan olemassaolosta.
Job. 19:23–27.
”Oi, jospa minun sanani kirjoitettaisiin muistiin, jospa ne piirrettäisiin kirjaan,
rautataltalla ja lyijyllä hakattaisiin kallioon ikuisiksi ajoiksi!
Mutta minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä.
Ja sitten kuin tämä nahka on yltäni raastettu ja olen ruumiistani irti, saan minä nähdä YHWH.
Hänet olen minä näkevä apunani; minun silmäni saavat nähdä hänet — eikä vieraana.
Munaskuuni hiukeavat sisimmässäni.”
Tieto miksi uskoa Elämän Luojaan (YHWH) löytyy YHWH sanasta. Mooseksen viidestä kirjasta. Ja Toora Ohjeista. Samalla tavalla uskoa voi antaa kasvattaa myös UT kertomukset, Yeshuan lupaukset ja sanat, ja apostolien kirjeet.
Toivottavasti tämä kirjoitus luo mielenkiintoa ajatella Juutalaisia Pyhiä kirjoituksia oikean tiedon perustalta, eikä luottaa niin paljon virheellisiin subjektiivisiin uskomuksiin, Länsimaisesta maailmakuvasta katsoen.
Suurin haaste ihmiselle on oppia luopumaan omasta tahdosta ja omista haluista, silloin kuin Elämän Luoja alkaa johdattamaan ihmistä Elämän Luojan tuntemiseen. Hyvää viikon jatkoa Elämän Luojan tuntemisessa, Yeshuan nimessä.